Voor docenten

  Docenten die met de quiz aan de slag willen kunnen lesmateriaal aanvragen.


  Hieronder een toelichting op het idee achter www.watvoormediamakerbenjij.nl


  Wat doe jij online?
  Met jonge mediamakers in gesprek over online gedrag

  Vandaag de dag is iedereen mediamaker. Maar hoe gedraag je je online? Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een vlogger gaan die zich laat betalen? En wat doe je met vage berichten in je tijdlijn die misschien niet kloppen? Mediawijst ontwikkelde een methode om in de klas in gesprek te gaan over dit soort vragen aan de hand van filmpjes, een online vragenlijst en ondersteundend lesmateriaal.

  Iedereen is mediamaker…
  Je hoeft al lang geen journalist meer te zijn om een bericht de wereld in te brengen. Wie iets wil verkopen, vertellen, of anderen wil overtuigen kan dat via sociale media zelf doen. In enkele kliks is de wereld binnen handbereik. Iets wat ooit voor professionals was weggelegd, is nu voor iedereen met een internetverbinding bereikbaar. Zo worden we allemaal mediamaker.

  … en daar horen verantwoordelijkheden bij
  Maar hoe zit het met de media-ethiek van al die nieuwe mediamakers? Hoe gedragen zij zich online? Als het om ethische kwestiesgaat, is reflectie en bewustwording nodig. Gesprekken dus, over de vraag waarom je dingen doet zoals je ze doet, waarom anderen andere keuzes maken, en wat de gevolgen zijn van die keuzes.

  Methode voor groepsgesprek…
  De quiz op deze site is een methode om jongeren over de genoemde onderwerpen aan het denken te zetten. Aan de hand van de lesbrief en de quiz kun je als docent het gesprek in de klas aan gaan over de thema's privacy, factchecking, online shaming en commercie (bij vloggers).

  … met als resultaat: persoonlijke profielen
  De leerlingen ontdekken aan het eind van de quiz wat voor mediamaker zij zijn: een menslievende, een morele of een mediamijdende mediamaker? Of juist een ‚make-my-day‚ of een ‚me-myself-and-I‚ mediamaker? En ze krijgen een overzicht van de antwoorden die ze gegeven hebben en die laten zien: ik ben mediamaker, en dat doe ik zo!